Łosoś z brzoskwinią, kuskusem i prażonymi migadałami

 

  Mimo, że do tej pory nie byłam zwolenniczką łososia, po spróbowaniu tego dania całkowicie zmieniłam zdanie. Powiem więcej – stałam się jego wielką fanką! Dobrej jakości łosoś w połączeniu z odpowiednimi przyprawami, kuskusem i warzywami smakuje naprawdę rewelacyjnie 🙂

 

Multicooker Russell Hobbs znacznie ułatwił nam przygotowanie tego obiadu, jednak jak każde inne danie można je przygotować w sposób tradycyjny.
Jeśli chcecie zjeść pyszne i jednocześnie zdrowe danie – zdecydowanie polecam ten przepis 🙂

Składniki (dla dwóch osób):
– 300 g fileta norweskiego łososia
– 1 brzoskwinia
– 100 g kuskus
– mała cukinia
– garść płatków migdałów
– szczypiorek

Przyprawy:
– sól
– pieprz kolorowy
– olej kujawski (pomidor, bazylia i czosnek)
– papryka ostra
– sok z cytryny

Fileta smarujemy olejem, a następnie przyprawiamy solą, pieprzem i papryką z obu stron. Kroimy na 4 kawałki. Do miski wlewamy łyżeczkę oleju, układamy kawałki łososia i ustawiamy program na „rybę” i czas 30 minut. Po 15 minutach przewracamy łososia na drugą stronę. Brzoskwinię obieramy i kroimy w małą kostkę. Kuskus zalewamy wrzątkiem, doprawiamy solą i pozostawiamy pod przykryciem na 5 minut. W międzyczasie prażymy płatki migdałów na suchej patelni na średnim ogniu aż do zarumienienia. Następnie na oleju smażymy pokrojoną w plasterki cukinię, którą przyprawiamy solą i pieprzem.

 

Pinit
Pinit
Pinit

Kuskus układamy na talerzu, a na nim gotowego łososia. Następnie na filecie rozkładamy pokrojoną w kosteczkę brzoskwinię i szczypiorek. Dodajemy cukinię i całość posypujemy prażonymi płatkami migdałów.
Sok z cytryny wykorzystujemy do skropienia łososia dla uzyskania lepszego smaku.

Pinit
Pinit
Pinit

 

Kasia
signature

Subskrybuj, aby nie przegapić żadnego wpisu

Podaj swój adres email i bądź na bieżąco z nowościami na blogu :)

A ty co o tym myślisz?

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  • Molly
    Sierpień 10, 2016

    Wygląda rewelacyjnie, lekkie i pożywne danie- na pewno wypróbuję!

  • Jola Gwint
    Sierpień 14, 2016

    Pyszne i zdrowe! Uwielbiam łososia więc pewnie skorzystam z przepisu

  • Molly
    Październik 11, 2016

    Super przepis, wypróbowałabym i nie żałuję. Zapraszam również na mojego bloga http://misioszuszki.blogspot.com

Poprzedni
Wyprawka przedszkolaka
Łosoś z brzoskwinią, kuskusem i prażonymi migadałami