Smażone pączki twarogowo-kukurydziane i pieczone z nadzieniem owocowym

Za kilka dni Tłusty Czwartek, a my już jesteśmy przygotowani. Mamy pączki – pyszne, puszyste, domowe! Nie mogłam czekać z ich przygotowaniem do ostatniej chwili, ponieważ nigdy wcześniej nie robiłam pączków. Zawsze wyręczała mnie cukiernia. W tym roku postanowiłam sama nie tylko usmażyć, ale i upiec najpopularniejszy przysmak tłustoczwartkowy, a gdyby coś poszło nie tak, to miałabym czas, żeby je jeszcze kupić.
Całe szczęście wszystko się udało, a moje pierwsze pączki wyszły naprawdę pyszne! Już połowy nie ma, więc na dniach czeka mnie kolejna zabawa w kuchni.
Przygotowałam pączki na dwa sposoby: pierwsze są pieczone – w środku mają dżem, drugie są  smażone, zrobione są z mąki kukurydzianej i twarogu.
Przepisy znalazłam w bardzo starej książce kucharskiej i jak widać, dawne receptury cały czas świetnie się sprawdzają.
Zostawiam Wam przepis na jedne i drugie – są nie tylko pyszne, ale też łatwe do zrobienia.

 

Pieczone pączki z nadzieniem owocowym (w wersji mini)

50 g świeżych drożdży
100 ml mleka
3 jaja
350 g mąki pszennej
175 g miękkiego masła
szczypta soli
50 g cukru
ulubiony dżem/marmolada/owoce

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania rozczynu. Pokruszone w misce drożdże zalewamy ciepłym mlekiem i dokładnie mieszamy. Dodajemy łyżkę mąki i łyżkę cukru, a następnie przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na bok.
W drugiej misce mieszamy za pomocą łyżki mąkę z cukrem i solą, a następnie dodajemy rozczyn, jaja i miękkie masło. Całość zagniatamy ręką, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 60-90 minut. Stolnicę podsypujemy mąką, wyjmujemy na nią wyrośnięte ciasto, ugniatamy i formujemy placek o grubości 1-1,5 cm. Wycinamy z niego niewielkie kola lub odrywamy kawałki ciasta formując małe placuszki. Do każdego wkładamy po pół łyżeczki dżemu lub marmolady, zalepiamy, aby dżem nie wypłynął i formujemy kulki, które później układamy w foremkach na muffinki.
Tak przygotowane pączki układamy w papilotkach na blasze, którą wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 15 minut.
Pinitpączki z piekarnika, tłusty czwartek, pączki przepis
Pinitpączki pieczone, mini pączki, tłusty czwartek
Pinitpączki pieczone, tłusty czwartek, mini pączki

Pączki twarogowo-kukurydziane (w wersji mini)

Składniki:
250 g sera twarogowego półtłustego
250 g mąki kukurydzianej
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka wódki lub innego alkoholu
szczypta soli
3 jajka
70 g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
olej

Przygotowanie:
Do miski wbijamy jajka, które ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodajemy stopniowo: łyżeczkę wódki, mąkę kukurydzianą, sodę oczyszczoną, sól – całość miksujemy mikserem na wolnych obrotach. Do wysokiego naczynia wlewamy olej (tak, aby w naczyniu było 4-5 cm tłuszczu), który mocno rozgrzewamy. Odrywamy kawałki ciasta, formujemy z nich niewielkie kulki i wrzucamy je do naczynia z rozgrzanym tłuszczem. Smażymy z obu stron na złoty kolor, wyjmujemy łyżką cedzakową na ręcznik papierowy, aby je odsączyć z tłuszczą, posypujemy cukrem pudrem i możemy już się delektować pysznym pączkiem.
Pinit
Pinitpączki twarogowo-kukurydziane, tłusty czwartek
Pinitpączki twarogowo-kukurydziane, tłusty czwartek
Pinit
 
W tym roku po raz pierwszy robiłam pączki i jak widać nie jest to takie trudne 🙂 
Kasia
signature

Subskrybuj, aby nie przegapić żadnego wpisu

Podaj swój adres email i bądź na bieżąco z nowościami na blogu :)

A ty co o tym myślisz?

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  • Zwykła Matka
    Luty 5, 2018

    Bardzo podoba mi się opcja pączków z piekarnika, aczkolwiek smakowo wolałabym te z twarogiem 🙂

  • Asertywna Mama pl
    Luty 5, 2018

    wyglądają bardzo apetycznie! nie wiem czy kiedykolwiek się odważę na domową produkcję. Na razie cały czas bazuję na kupnych ze sprawdzonych miejsc.

  • Asertywna Mama pl
    Luty 5, 2018

    apetyczne zdjęcia! Nie wiem czy kiedyś ja się odważę na własną produkcję. Na razie posiłkuję się kupnymi ze sprawdzonych miejsc

  • Nigdy nie słyszałam o pieczonych pączkach, a przepis przedstawia się całkiem prosto. Chyba najwyższy czas wypróbować 🙂

  • SzaroKolorowa
    Luty 5, 2018

    mmmmm uwielbiam pączki! Z chęcią wypróbuje przepisy 🙂

  • Karolina Ostrowska
    Luty 5, 2018

    Pączki z nadzieniem owocowym… skusiłaś mnie 😀

  • Guess What PL
    Luty 5, 2018

    Twarogowe najlepsze 🙂

  • Nieidealna Anna
    Luty 6, 2018

    Bardzo fajne przepisy, wydaje się, że sa proste w wykonaiu 🙂 Zdjecia w papierkach od muffinek są urocze 🙂

  • Rodzina ze Szczecina
    Luty 6, 2018

    Dobrze ze przypomniałaś. Muszę zadzwonić do mojej babci po przepis na najlepsze paczki na świecie.

Poprzedni
Nie odmawiaj ciężarnej, bo zjedzą Cię myszy!
Smażone pączki twarogowo-kukurydziane i pieczone z nadzieniem owocowym