Drożdżowe króliczki z mąki jaglanej

Coraz bliżej do Wielkanocy i już zaczynam szukać inspiracji na świąteczne wypieki. Mam kilka pomysłów na wiosenne ciasto i na przystawki, a dla Was mam sprawdzony przepis na drożdżowe króliczki – idealne do wielkanocnego koszyczka!
Takie króliczki piekłam już w zeszłym roku, ale były to klasyczne bułeczki z mąki pszennej. Tym razem chcąc przemycić Julciowi choć odrobinę kaszy jaglanej, postanowiłam pobawić się mąką i dzięki temu upiekłam pyszne króliczki jaglane 🙂

Drożdżowe króliczki z mąki jaglanej

Składniki:
  • 30 g drożdży (ja użyłam świeżych),
  • 200 ml mleka,
  • 100 dag mąki pszennej,
  • 400 dag mąki jaglanej,
  • szczypta soli,
  • 2 jajka,
  • 1/4 szklanki cukru,
  • 75 g masła.
Zaczęłam od przygotowania rozczynu drożdżowego. Do miski wlałam ciepłe mleko, a w nim rozpuściłam drożdże i łyżkę cukru. Przykryłam ściereczką i odstawiłam na bok.
W drugiej misce wymieszałam po kolei: mąkę pszenną, mąkę jaglaną, sól i jajka. Następnie dodałam rozczyn, wymieszałam i już wyrabiałam ciasto ręcznie. Na samym końcu dodałam do ciasta rozpuszczone i przestudzone masło. Ciasto przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce (blisko grzejnika – ale aż tak nie trzeba :)) na godzinę.
Po tym czasie ciasto na bułeczki jest gotowe i można zabrać się za robienie bułeczek. Z ciasta odkrywamy niewielki kawałki, z których formujemy rulon. Zginamy go na pół i skręcamy króliczki, na końcu dodając ogonek.
Tak przygotowane drożdżowe króliczki wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnia, na środkową półkę. Pieczemy około 40 minut.
Pinit
Bułeczki są pyszne same w sobie, ale z konfiturą żurawinową i ciepłym mlekiem smakują dosłownie obłędnie! Warto odłożyć przynajmniej jednego króliczka do koszyczka wielkanocnego.
Pinit
Pinit
Pinit
Pinit
Kasia
signature

Subskrybuj, aby nie przegapić żadnego wpisu

Podaj swój adres email i bądź na bieżąco z nowościami na blogu :)

A ty co o tym myślisz?

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  • Świat Toli
    Marzec 19, 2018

    To już wyższa szkołą jazdy :), na pewno pyszne i zdrowe.

    • admin
      Marzec 19, 2018

      Banalnie proste w wykonaniu! 😉

  • Paula
    Marzec 19, 2018

    Bardzo fajnie, że mąka pszenna stanowi zdecydowana mniejszość w przepisie, nie należy do zbyt wartościowych produktów. Króliczki podobają mi się bardzo 🙂

    • admin
      Marzec 19, 2018

      I bardzo fajnie wyglądają w koszyczku! 🙂

  • moniowiec
    Marzec 19, 2018

    Nawet nie wiedziałam, że tak łatwo ulepić króliczka 🙂

    • admin
      Marzec 19, 2018

      Ja się dowiedziałam rok temu, jak po raz pierwszy piekłam króliczki 🙂

  • Pau Elegancka
    Marzec 19, 2018

    Czy myślisz że mąkę pszenną w ogóle można pominąć?, bo właśnie miałam w planie eksperyment z ciastem drożdżowym gluten free

    • admin
      Marzec 19, 2018

      Myślę, że tak 🙂 Sama nie próbowałam, ale widziałam przepisy na drożdżówki z samej mąki jaglanej.

  • Kamil
    Marzec 19, 2018

    Ale bym coś takiego zjadł…wygląda pysznie 🙂

  • Carla
    Marzec 25, 2018

    Wyglądają smakowicie! 🙂

Poprzedni
Ubranka, jakich nie może zabraknąć w szafie dziecka!
Drożdżowe króliczki z mąki jaglanej