Rodzinny obiad – Kurczak korma i kuchnia indyjska

Kuchnia indyjska nigdy nie była moją specjalnością, a nawet przyznaję, że nigdy wcześniej nie przyrządzam dań hinduskich. Wiedziałam jednak, że poza wyjątkowymi walorami smakowymi jest uznawana za jedną z najzdrowszych kuchni na świecie, dlatego i w naszym domu musiała się kiedyś pojawić.
Ponieważ przygotowywałam obiad dla całej rodziny, również dla naszego pięciolatka, zależało mi, aby danie było aromatyczne i delikatne. Dzieci z reguły nie przepadają za ostrymi i pikantnymi smakami, dlatego nasz obiad musiał być nie tylko pyszny, ale i łagodny.Na sam początek mojej indyjskiej przygody wybrałam jeden z najbardziej popularnych hinduskich przepisów – „Kurczak korma” i już teraz mogę się pochwalić doskonałym wyborem.
Przyznaję się, że poszłam na łatwiznę i wykorzystałam gotowy sos śmietanowy korma Patkas, ale wybrałam takie, który nie tylko w pełni oddaje smak Indii, ale przede wszystkim nie zawiera konserwantów, barwników, ani sztucznych aromatów.

Kurczak korma z ryżem basmati

Składniki:
  • 1 torebka ryżu basmati,
  • 2 pojedyncze filety z kurczaka,
  • 1 łyżka oleju kokosowego,
  • sos śmietanowy korma Pataks,
  • limonka,
  • sól i pieprz,
  • chipsy kokosowe.
Przygotowanie:
Do garnka z wrzącą wodą i odrobiną soli wsypujemy ryż basmati i gotujemy około 12 minut, następnie odcedzamy i wykładamy na talerz.
Fileta z kurczaka dokładnie myjemy i kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i smażymy na nim kurczaka. Kiedy mięso się zarumieni, dodajemy sos korma Pataks, sok z połowy limonki, doprawiamy solą oraz pieprzem i całość gotujemy około 25 minut.
Kurczaka w sosie wykładamy na talerz z ryżem, dekorujemy bazylią lub kolendrą i posypujemy chipsami kokosowymi. Proste, prawda? :)Obiad wychodzi pyszny, bardzo aromatyczny i delikatny. Znika z talerzy w mgnieniu oka!

Pinit
Pinit
Pinit
Pinit
Pinit
Pinit

 

Kasia
signature

Subskrybuj, aby nie przegapić żadnego wpisu

Podaj swój adres email i bądź na bieżąco z nowościami na blogu :)

A ty co o tym myślisz?

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  • TosiMama
    Maj 28, 2018

    Pyszności! Uwielbiam takie jedzenie:)

  • To musi być bardzo aromatyczne danie 🙂

  • Olguska
    Maj 28, 2018

    ale cudne danie szczególnie kiedy marzy sie być w indiach

  • green goodies
    Maj 28, 2018

    Mmm.. bardzo apetycznie danie! Co prawda ja mięsa nie jem, ale z powodzeniem można je zastąpić warzywami i też bedzie pysznie 🙂

  • Mamologia
    Maj 28, 2018

    Chipsy kokosowe brzmią bardzo intrygujące. Muszę się za nimi rozejrzeć!

  • Nie znam w ogóle tej kuchni , a chętnie bym coś spróbowała 🙂

  • Melodylaniella
    Czerwiec 4, 2018

    Czuję, że to moje smaki!

  • Madame Giussani
    Czerwiec 4, 2018

    Lubię takie smaki. Pokochałam kuchnię indyjską będąc na wakacjach w Malezji. A na Twój przepis z chęcią się skuszę. 😊

  • Agnieszka/Agumama
    Czerwiec 4, 2018

    Kuchnia hinduska to jeden z moich smaków.
    Kiedyś kupowałam takie gotowe sosy, pojawiały się np w Lidlu. Dziś sama eksperymentuję z mlekiem kokosowym, przyprawą curry i dodatkami. I moje dzieci to lubią 🙂

  • Ola Milc
    Czerwiec 4, 2018

    Wygląda świetnie. A takie sosy czasami ratują życie, wiem coś o tym 😀

  • Maria S.-W.
    Czerwiec 5, 2018

    my,ślę, ze smakowałaby mi ta potrawa

  • Mama nawypasie
    Czerwiec 14, 2018

    Zrobiłaś mi smaka 🙂 Uwielbiam takie potrawy 🙂 Chyba zrobię taki obiad w weekend 🙂

Poprzedni
My już wiemy o czym szumią drzewa!
Rodzinny obiad – Kurczak korma i kuchnia indyjska