Please enter an Access Token

Pieczone jabłka z miodem, żurawiną i cynamonem

Pieczone jabłka to prawdziwie jesienny deser, który jest nie tylko pyszny, ale również zdrowy. Kiedy na zewnątrz robi się zimno i szaro, warto poprawić sobie nastrój takimi rozgrzewającymi owocami.
Do ich przygotowania potrzebujemy zaledwie kilku składników i naprawdę niewiele czasu.
Pieczone jabłka są słodkie, miękkie, rozpływające się w ustach. Doskonałe.

PIECZONE JABŁKA Z ŻURAWINĄ I CYNAMONEM

Składniki:

  • jabłka,
  • miód,
  • cynamon,
  • żurawina,
  • piekarnik.
Przygotowanie:
1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
2. Jabłka myjemy, osuszamy, odkrajamy czubek, a z podstawy wydrążamy gniazda nasienne.
3. Do środka każdego jabłka wkładamy żurawinę, ja dodałam też kilka rodzynek. Na bakalie nakładamy po łyżeczce miodu i całość posypujemy cynamonem.
Zazwyczaj używam tradycyjnego miodu spadziowego, ale tym razem w jabłkach znalazł się miód pomarańczowy, który przywieźliśmy z ostatnich wakacji w Grecji – przepyszny!
4. Na wypełnione jabłka nakładamy odciętą wcześniej górę, umieszczamy je w naczyniu żaroodpornym (bez przykrycia) i wkładamy je do rozgrzanego piekarnika.
5. Jabłka pieczemy około 20 -30 minut, aż będą miękkie.
Pinit
Pinit
Pinit
A Wy macie swoje ulubione jesienne smaki?

 

 

 

 

 

Kasia
signature

Subskrybuj, aby nie przegapić żadnego wpisu

Podaj swój adres email i bądź na bieżąco z nowościami na blogu :)

A ty co o tym myślisz?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • Anet
    10 października, 2018

    Aż poczułam ten piękny zapach! Może i mi uda się coś takiego upichcić, będą okazje jeszcze w tym roku 🙂

  • Jaśkowe Klimaty
    10 października, 2018

    To jednen z moich ulubionych deserów na jesień. Uwielbiam pieczone jabłka.

  • Aleksandra Załęska
    10 października, 2018

    Aż mi ślinka cieknie 🙂 Pyszota 🙂 To musi być pyszne, zrobię dziś na podwieczorek 🙂

  • Ogrody Montessori
    11 października, 2018

    Jabłuszka wyglądają cudownie i na pewno są bardzo smaczne. Wypróbujemy przepis wieczorem :).

  • Malwina
    12 października, 2018

    Takie jabłuszka zjadłabym z ogromną przyjemnością. Moja smaki 🙂

  • Zwykła Matka
    12 października, 2018

    Kiedyś zrobiłam takie nadziewane kaszą i wyszły całkiem smacznie! Były bardzo syte 🙂

  • Aneta Kowalska
    13 października, 2018

    muszą być pyszne

  • Paula Traub-Stanikowska
    13 października, 2018

    Pysznie wygląda! Robiłam już pieczoną paprykę i pomidora, ale o jabłku nigdy nie pomyślałam 😉

  • Anonimowy
    1 lutego, 2019

    Kiedyś uwielbiałam tak pieczone jabłka!
    Dzisiaj je zrobię.
    Narobiłaś mi smaka!!!
    Pozdrawiam-)
    Irena-Hooltaye w podróży

Poprzedni
Coraz bliżej Halloween!
Pieczone jabłka z miodem, żurawiną i cynamonem