Domowy zakwas z buraków na odporność!

 

Domowy zakwas z buraków to doskonały sposób na wzmocnienie odporności nie tylko dzieci, ale całej rodziny. Nie warto czekać z jego przygotowaniem do Świąt Bożego Narodzenia. Jesień to idealny czas na wzmocnienie organizmu i przygotowanie go do sezonu, który często kojarzy się z okresem pełnym przeziębień i infekcji.

Dlaczego warto pić domowy zakwas z buraków?

  • jest doskonałym źródłem witamin i minerałów,
  • wzmacnia odporność organizmu,
  • poprawia florę bakteryjną jelit,
  • oczyszcza krew,
  • jest silnym antyoksydantem,
  • leczy niedokrwistość,
  • zwalcza pasożyty,
  • jest naturalnym probiotykiem,
  • dodaje energii i poprawia samopoczucie!

Jak zrobić domowy zakwas z buraków? To bardzo proste!

Składniki:

  • 3,4 buraki,
  • 1,5 litra przegotowanej wody,
  • 1,5 łyżki soli,
  • główka czosnku,
  • liście laurowe (8-10 szt.)
  • ziele angielskie (10-12 szt),
  • opcjonalnie: kromka razowego chleba.

Przygotowanie:

  • Buraki czyścimy, cienko obieramy ze skóry i kroimy na grube plastry,
  • Obieramy czosnek, przekrajamy ząbki w poprzek,
  • Do 1,5 litra gorącej wody dodajemy półtorej soli (1 łyżka soli na 1 litr wody),
  • W kamionkowym naczyniu układamy buraki, przekładając je zielem angielskim, liśćmi laurowymi i czosnkiem,
  • Naczynie zalewamy wystudzoną wodą z solą. Solanka powinna dokładnie przykryć buraki.
  • Tak przygotowane buraki z solanką przykrywamy i odstawiamy w ciemne miejsce na około 10 dni,
  • Gotowy, zakiszony zakwas przecedzamy i wlewamy do wyparzonych słoików,
  • Domowy zakwas z buraków przechowujemy w chłodnym, najlepiej zacienionym miejscu.

Wskazówki, które sprawią, że Wasz domowy zakwas z buraków będzie udany:

  • Zakwas przygotowujemy w naczyniu kamionkowym, ceramicznym lub szklanym, ale nigdy w metalowym ani plastikowym,
  • Buraki i “dodatki” warto docisnąć ceramicznym lub szklanym talerzykiem, tak aby żaden składnik nie wypływał na powierzchnię. W innym przypadku na zakwasie może pojawić się pleśń,
  • Po kilku dniach na powierzchni zakwasu może pojawić się piana. Jeśli jest jej dużo, należy zebrać ją czystą i suchą łyżką,
  • Do zakwasu można dodać kawałek “prawdziwego” chleba na zakwasie, co przyspieszy fermentację.

Zakwas można wykorzystać do barszczu czerwonego, ale przede wszystkim warto go spożywać każdego dnia, prosto ze słoika. Nie da się ukryć, że sam zakwas do najsmaczniejszych nie należy i dziecku może nie przypaść do gustu, ale jestem pewna, że 2 stołowe łyżki przełknie każdego dnia. Więcej nie potrzeba 🙂

 

Może zainteresuje Was również ten wpis:

Domowe syropy na odporność

Kasia
signature

Subskrybuj, aby nie przegapić żadnego wpisu

Podaj swój adres email i bądź na bieżąco z nowościami na blogu :)

A ty co o tym myślisz?

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  • TosiMama
    Październik 2, 2019

    Sprawdzone przepisy zawsze mile widziane.

  • Marta
    Październik 2, 2019

    U nas z burakami jest ciężko w domu, nie umiem ich nakłonić 🙈

  • Olga
    Październik 2, 2019

    Chętnie bym sobie taki zrobiła!

  • Bookendorfina
    Październik 2, 2019

    Chętnie wypróbuję, kiedyś próbowałam i dobrze się po nim czułam, a w końcu to więcej niż pigułka zdrowia, i to w naturalnej postaci. 🙂

  • piotrek
    Październik 2, 2019

    testowaliśmy i rzeczywiście, bardzo przydatna rzecz. polecamy, szczególnie w taką pogodę jak teraz;)

  • Monika Kilijańska
    Październik 2, 2019

    Jako anemiczka muszę takie zakwasy dla własnego zdrowia pić. A nie bardzo lubię.

  • Joanna
    Październik 2, 2019

    Mega przepis! Piłam w ciąży i jak mi się uda to również podaję dzieciom 🙂

  • Gosia Ostrowska
    Październik 3, 2019

    Dziękuję Kasiu za przypomnienie. Muszę ogarnąć tenat. I nas dużo się zjada buraków. Samo zdrowie. Naturalne i zdrowe to ja lubię.

  • Słodko Słodka
    Październik 3, 2019

    Najlepszy,samo zdrowie,sama robię 🙂

  • Sylwia R
    Październik 3, 2019

    Ooo! Super bo sama kupuje sok z buraków i piję… A teraz będę mogła sama zrobić 😘

  • blogierka
    Październik 3, 2019

    Hehe,miałam też o tym pisać właśnie.
    Mój się kisi 🙂

  • krystynabozenna
    Październik 7, 2019

    Ciągle robię zakwasy i to różne, są pyszne i wszyscy z przyjemnością je piją a buraczki są zjedzone 🙂

  • krystynabozenna
    Październik 7, 2019

    Pyszny sok z buraka, inne też robię i bardo nam smakują, coś mi komentarze znikają…

  • Aneta J
    Marzec 29, 2020

    Bardzo często robię zakwas w naszym domu. Mi zawsze pomaga, gdy wraca anemia

Poprzedni
20 najbardziej kolorowych miast w Europie, które zapragniecie odwiedzić
Domowy zakwas z buraków na odporność!