Domowy zakwas z buraków to doskonały sposób na wzmocnienie odporności nie tylko dzieci, ale całej rodziny. Nie warto czekać z jego przygotowaniem do Świąt Bożego Narodzenia. Jesień to idealny czas na wzmocnienie organizmu i przygotowanie go do sezonu, który często kojarzy się z okresem pełnym przeziębień i infekcji.
Dlaczego warto pić domowy zakwas z buraków?
- jest doskonałym źródłem witamin i minerałów,
- wzmacnia odporność organizmu,
- poprawia florę bakteryjną jelit,
- oczyszcza krew,
- jest silnym antyoksydantem,
- leczy niedokrwistość,
- zwalcza pasożyty,
- jest naturalnym probiotykiem,
- dodaje energii i poprawia samopoczucie!
Jak zrobić domowy zakwas z buraków? To bardzo proste!
Składniki:
- 3,4 buraki,
- 1,5 litra przegotowanej wody,
- 1,5 łyżki soli,
- główka czosnku,
- liście laurowe (8-10 szt.)
- ziele angielskie (10-12 szt),
- opcjonalnie: kromka razowego chleba.
Przygotowanie:
- Buraki czyścimy, cienko obieramy ze skóry i kroimy na grube plastry,
- Obieramy czosnek, przekrajamy ząbki w poprzek,
- Do 1,5 litra gorącej wody dodajemy półtorej soli (1 łyżka soli na 1 litr wody),
- W kamionkowym naczyniu układamy buraki, przekładając je zielem angielskim, liśćmi laurowymi i czosnkiem,
- Naczynie zalewamy wystudzoną wodą z solą. Solanka powinna dokładnie przykryć buraki.
- Tak przygotowane buraki z solanką przykrywamy i odstawiamy w ciemne miejsce na około 10 dni,
- Gotowy, zakiszony zakwas przecedzamy i wlewamy do wyparzonych słoików,
- Domowy zakwas z buraków przechowujemy w chłodnym, najlepiej zacienionym miejscu.
Wskazówki, które sprawią, że Wasz domowy zakwas z buraków będzie udany:
- Zakwas przygotowujemy w naczyniu kamionkowym, ceramicznym lub szklanym, ale nigdy w metalowym ani plastikowym,
- Buraki i „dodatki” warto docisnąć ceramicznym lub szklanym talerzykiem, tak aby żaden składnik nie wypływał na powierzchnię. W innym przypadku na zakwasie może pojawić się pleśń,
- Po kilku dniach na powierzchni zakwasu może pojawić się piana. Jeśli jest jej dużo, należy zebrać ją czystą i suchą łyżką,
- Do zakwasu można dodać kawałek „prawdziwego” chleba na zakwasie, co przyspieszy fermentację.
Zakwas można wykorzystać do barszczu czerwonego, ale przede wszystkim warto go spożywać każdego dnia, prosto ze słoika. Nie da się ukryć, że sam zakwas do najsmaczniejszych nie należy i dziecku może nie przypaść do gustu, ale jestem pewna, że 2 stołowe łyżki przełknie każdego dnia. Więcej nie potrzeba 🙂
Może zainteresuje Was również ten wpis:

TosiMama
Październik 2, 2019Sprawdzone przepisy zawsze mile widziane.
Marta
Październik 2, 2019U nas z burakami jest ciężko w domu, nie umiem ich nakłonić 🙈
Olga
Październik 2, 2019Chętnie bym sobie taki zrobiła!
Bookendorfina
Październik 2, 2019Chętnie wypróbuję, kiedyś próbowałam i dobrze się po nim czułam, a w końcu to więcej niż pigułka zdrowia, i to w naturalnej postaci. 🙂
piotrek
Październik 2, 2019testowaliśmy i rzeczywiście, bardzo przydatna rzecz. polecamy, szczególnie w taką pogodę jak teraz;)
Monika Kilijańska
Październik 2, 2019Jako anemiczka muszę takie zakwasy dla własnego zdrowia pić. A nie bardzo lubię.
Joanna
Październik 2, 2019Mega przepis! Piłam w ciąży i jak mi się uda to również podaję dzieciom 🙂
Gosia Ostrowska
Październik 3, 2019Dziękuję Kasiu za przypomnienie. Muszę ogarnąć tenat. I nas dużo się zjada buraków. Samo zdrowie. Naturalne i zdrowe to ja lubię.
Słodko Słodka
Październik 3, 2019Najlepszy,samo zdrowie,sama robię 🙂
Sylwia R
Październik 3, 2019Ooo! Super bo sama kupuje sok z buraków i piję… A teraz będę mogła sama zrobić 😘
blogierka
Październik 3, 2019Hehe,miałam też o tym pisać właśnie.
Mój się kisi 🙂
krystynabozenna
Październik 7, 2019Ciągle robię zakwasy i to różne, są pyszne i wszyscy z przyjemnością je piją a buraczki są zjedzone 🙂
krystynabozenna
Październik 7, 2019Pyszny sok z buraka, inne też robię i bardo nam smakują, coś mi komentarze znikają…