Please enter an Access Token

Smażone pączki twarogowo-kukurydziane i pieczone z nadzieniem owocowym

Za kilka dni Tłusty Czwartek, a my już jesteśmy przygotowani. Mamy pączki – pyszne, puszyste, domowe! Nie mogłam czekać z ich przygotowaniem do ostatniej chwili, ponieważ nigdy wcześniej nie robiłam pączków. Zawsze wyręczała mnie cukiernia. W tym roku postanowiłam sama nie tylko usmażyć, ale i upiec najpopularniejszy przysmak tłustoczwartkowy, a gdyby coś poszło nie tak, to miałabym czas, żeby je jeszcze kupić.
Całe szczęście wszystko się udało, a moje pierwsze pączki wyszły naprawdę pyszne! Już połowy nie ma, więc na dniach czeka mnie kolejna zabawa w kuchni.
Przygotowałam pączki na dwa sposoby: pierwsze są pieczone – w środku mają dżem, drugie są  smażone, zrobione są z mąki kukurydzianej i twarogu.
Przepisy znalazłam w bardzo starej książce kucharskiej i jak widać, dawne receptury cały czas świetnie się sprawdzają.
Zostawiam Wam przepis na jedne i drugie – są nie tylko pyszne, ale też łatwe do zrobienia.

 

Pieczone pączki z nadzieniem owocowym (w wersji mini)

50 g świeżych drożdży
100 ml mleka
3 jaja
350 g mąki pszennej
175 g miękkiego masła
szczypta soli
50 g cukru
ulubiony dżem/marmolada/owoce

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania rozczynu. Pokruszone w misce drożdże zalewamy ciepłym mlekiem i dokładnie mieszamy. Dodajemy łyżkę mąki i łyżkę cukru, a następnie przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na bok.
W drugiej misce mieszamy za pomocą łyżki mąkę z cukrem i solą, a następnie dodajemy rozczyn, jaja i miękkie masło. Całość zagniatamy ręką, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 60-90 minut. Stolnicę podsypujemy mąką, wyjmujemy na nią wyrośnięte ciasto, ugniatamy i formujemy placek o grubości 1-1,5 cm. Wycinamy z niego niewielkie kola lub odrywamy kawałki ciasta formując małe placuszki. Do każdego wkładamy po pół łyżeczki dżemu lub marmolady, zalepiamy, aby dżem nie wypłynął i formujemy kulki, które później układamy w foremkach na muffinki.
Tak przygotowane pączki układamy w papilotkach na blasze, którą wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 15 minut.
Pinitpączki z piekarnika, tłusty czwartek, pączki przepis
Pinitpączki pieczone, mini pączki, tłusty czwartek
Pinitpączki pieczone, tłusty czwartek, mini pączki

Pączki twarogowo-kukurydziane (w wersji mini)

Składniki:
250 g sera twarogowego półtłustego
250 g mąki kukurydzianej
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka wódki lub innego alkoholu
szczypta soli
3 jajka
70 g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
olej

Przygotowanie:
Do miski wbijamy jajka, które ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodajemy stopniowo: łyżeczkę wódki, mąkę kukurydzianą, sodę oczyszczoną, sól – całość miksujemy mikserem na wolnych obrotach. Do wysokiego naczynia wlewamy olej (tak, aby w naczyniu było 4-5 cm tłuszczu), który mocno rozgrzewamy. Odrywamy kawałki ciasta, formujemy z nich niewielkie kulki i wrzucamy je do naczynia z rozgrzanym tłuszczem. Smażymy z obu stron na złoty kolor, wyjmujemy łyżką cedzakową na ręcznik papierowy, aby je odsączyć z tłuszczą, posypujemy cukrem pudrem i możemy już się delektować pysznym pączkiem.
Pinit
Pinitpączki twarogowo-kukurydziane, tłusty czwartek
Pinitpączki twarogowo-kukurydziane, tłusty czwartek
Pinit
 
W tym roku po raz pierwszy robiłam pączki i jak widać nie jest to takie trudne 🙂 
Kasia
signature

Subskrybuj, aby nie przegapić żadnego wpisu

Podaj swój adres email i bądź na bieżąco z nowościami na blogu :)

A ty co o tym myślisz?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • Zwykła Matka
    5 lutego, 2018

    Bardzo podoba mi się opcja pączków z piekarnika, aczkolwiek smakowo wolałabym te z twarogiem 🙂

  • Asertywna Mama pl
    5 lutego, 2018

    wyglądają bardzo apetycznie! nie wiem czy kiedykolwiek się odważę na domową produkcję. Na razie cały czas bazuję na kupnych ze sprawdzonych miejsc.

  • Asertywna Mama pl
    5 lutego, 2018

    apetyczne zdjęcia! Nie wiem czy kiedyś ja się odważę na własną produkcję. Na razie posiłkuję się kupnymi ze sprawdzonych miejsc

  • Asia | super-synowie.pl
    5 lutego, 2018

    Nigdy nie słyszałam o pieczonych pączkach, a przepis przedstawia się całkiem prosto. Chyba najwyższy czas wypróbować 🙂

  • SzaroKolorowa
    5 lutego, 2018

    mmmmm uwielbiam pączki! Z chęcią wypróbuje przepisy 🙂

  • Karolina Ostrowska
    5 lutego, 2018

    Pączki z nadzieniem owocowym… skusiłaś mnie 😀

  • Guess What PL
    5 lutego, 2018

    Twarogowe najlepsze 🙂

  • Nieidealna Anna
    6 lutego, 2018

    Bardzo fajne przepisy, wydaje się, że sa proste w wykonaiu 🙂 Zdjecia w papierkach od muffinek są urocze 🙂

  • Rodzina ze Szczecina
    6 lutego, 2018

    Dobrze ze przypomniałaś. Muszę zadzwonić do mojej babci po przepis na najlepsze paczki na świecie.

Poprzedni
Nie odmawiaj ciężarnej, bo zjedzą Cię myszy!
Smażone pączki twarogowo-kukurydziane i pieczone z nadzieniem owocowym