Niczego się nie boję jesienią tak bardzo, jak infekcji. Ubiegły rok to był dla nas jakiś koszmar. Praktycznie od początku jesieni do końca wiosny cały czas chorowaliśmy – albo ja zarażałam Julka albo on mnie. Mieliśmy tygodniowe, czasem nawet dwutygodniowe przerwy i później wszystko wracało. Czasem ja przynosiłam coś z pracy, a częściej Julcio z przedszkola. Sezon przeziębień trwał u nas bardzo długo i to co nam najczęściej pomagało to domowy syrop na odporność.
Zamiast siedzieć w domu z gorączką, bierzemy się za poprawę odporności!
Zamiast leżeć z gorączką pod kocem, zdecydowanie bardziej lubię spacerować po parku, zbierać kasztany i żołędzie, lepić bałwana i zjeżdżać z Julciem na sankach. Dlatego tym razem nie czekam, aż złapiemy jakąś infekcję i od kilkunastu dni wzmacniam naszą odporność domowymi, babcinymi syropami.
Domowy syrop z malin
Syrop z malin działa:
- rozgrzewająco,
- przeciwzapalnie,
- sprzyja poceniu się,
- obniża gorączkę,
- wzmacnia układ odpornościowy,
- pomaga zwalczyć przeziębienie i grypę.
Syrop malinowy można przygotowywać na różne sposoby, ale ja zostawiam Wam przepis na tradycyjny, babciny sok gotowany.
Składniki:
1 kg malin, 1 szklanka cukru.
Przygotowanie:
Ostry syrop z czosnku, miodu i cytryny
Składniki:
2 główki czosnku, 2 cytryny, 10 łyżeczek miodu, 2 łyżeczki sproszkowanej kurkumy, przegotowana woda.
Przygotowanie:
A Wy macie swoje naturalne sposoby na wzmocnienie odporności?
Zobacz również: Jak wesprzeć odporność malucha jesienią?

Monika Flok
31 sierpnia, 2018ten pierwszy robie co roku ale drugi musze spróbować:)
Tabayka
31 sierpnia, 2018Malinowy jest najlepszy dużo zdrówka dla was 😀
Zwykła Matka
1 września, 2018Własnie żałuję, że wszystkie maliny….po prostu zjedliśmy 🙂 Na szczęście probiotyki bardzo nam pomagają, a i tak musimy je zażywać na stałe!
Kinga K.
2 września, 2018Uwielbiam malinki 🙂
Anika Pietruszko
2 września, 2018Dzięki, szukam takich mikstur, na pewno wypróbuję 🙂
momontop
2 września, 2018Moja teściowa robi takie syropy, tylko, co zrobić, że dziecko nie chce ich pić? 😉
oliwek76
3 września, 2018Nie ma to jak domowe syropy 🙂 A szczególnie ten z miodu, czosnku i cytryny. Ja jeszcze robię taki ze świeżego imbiru i miodu- polecam!
Gabi Wilk
3 września, 2018najlepsze na wzmocnienie odporności to hartowanie od małego, szczególnie, że przetwory są z ogromną ilością cukru.
moniowiec
6 września, 2018Chyba syrop z malin zrobię, bo akurat mam ich dosyć sporo.
Mama Tosiaczka
6 września, 2018Zdecydowanie wolę ten pierwszy. Syrop z czosnkiem pamiętam z dzieciństwa. Unikałam go jak ognia! 😉
TosiMama
6 września, 2018Naturalne środki są najlepsze! I najzdrowsze!
Klaudia
11 września, 2018Moi panowie alergicy maliny czy cytryna odpadają. Starszemu alergia przechodzi więc pewnie odważymy się i znów spróbujemy.
Krystyna Bożenna Borawska
13 września, 2018Ja się nie przeziębiam na szczęście , ale syropy i owszem też lubię 🙂
Angelika i Monika Candy Pandas
13 września, 2018Z malin bardzo chętnie ale z czosnkiem już nie xD
Kloudy Space
13 września, 2018Świetne przepisy, najchętniej chyba zrobiłabym cytrynowo-imbirowy na miodzie 🙂
Kami
15 września, 2018Szczególnie podoba mi się ten mocny syrop 🙂 Ja bronie się za pomocą naparu z imbiru, miodu i cytryny
Agnieszka/Agumama
16 września, 2018Ja robię syrop z cebuli, czosnku i miodu. Chociaż akurat przy nawracających zapaleniach ucha nie wiele Jaskowi pomógł. Jedyny jego minus to, że jest bardzo ciężkostrawny przez czosnek w składzie. Aaaa, no i zapach 😉
Świat Toli
25 września, 2018Syrop, a raczej sok z malin stosowałam ale tej mieszanki z kurkumą nie znałam. Muszę zapamiętać.