Pieczone jabłka to prawdziwie jesienny deser, który jest nie tylko pyszny, ale również zdrowy. Kiedy na zewnątrz robi się zimno i szaro, warto poprawić sobie nastrój takimi rozgrzewającymi owocami.
Do ich przygotowania potrzebujemy zaledwie kilku składników i naprawdę niewiele czasu.
Pieczone jabłka są słodkie, miękkie, rozpływające się w ustach. Doskonałe.
PIECZONE JABŁKA Z ŻURAWINĄ I CYNAMONEM
Składniki:
- jabłka,
- miód,
- cynamon,
- żurawina,
- piekarnik.
Przygotowanie:
1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
2. Jabłka myjemy, osuszamy, odkrajamy czubek, a z podstawy wydrążamy gniazda nasienne.
3. Do środka każdego jabłka wkładamy żurawinę, ja dodałam też kilka rodzynek. Na bakalie nakładamy po łyżeczce miodu i całość posypujemy cynamonem.
Zazwyczaj używam tradycyjnego miodu spadziowego, ale tym razem w jabłkach znalazł się miód pomarańczowy, który przywieźliśmy z ostatnich wakacji w Grecji – przepyszny!
4. Na wypełnione jabłka nakładamy odciętą wcześniej górę, umieszczamy je w naczyniu żaroodpornym (bez przykrycia) i wkładamy je do rozgrzanego piekarnika.
5. Jabłka pieczemy około 20 -30 minut, aż będą miękkie.
Zazwyczaj używam tradycyjnego miodu spadziowego, ale tym razem w jabłkach znalazł się miód pomarańczowy, który przywieźliśmy z ostatnich wakacji w Grecji – przepyszny!
4. Na wypełnione jabłka nakładamy odciętą wcześniej górę, umieszczamy je w naczyniu żaroodpornym (bez przykrycia) i wkładamy je do rozgrzanego piekarnika.
5. Jabłka pieczemy około 20 -30 minut, aż będą miękkie.
Kasia

Anet
10 października, 2018Aż poczułam ten piękny zapach! Może i mi uda się coś takiego upichcić, będą okazje jeszcze w tym roku 🙂
Jaśkowe Klimaty
10 października, 2018To jednen z moich ulubionych deserów na jesień. Uwielbiam pieczone jabłka.
Aleksandra Załęska
10 października, 2018Aż mi ślinka cieknie 🙂 Pyszota 🙂 To musi być pyszne, zrobię dziś na podwieczorek 🙂
Ogrody Montessori
11 października, 2018Jabłuszka wyglądają cudownie i na pewno są bardzo smaczne. Wypróbujemy przepis wieczorem :).
Malwina
12 października, 2018Takie jabłuszka zjadłabym z ogromną przyjemnością. Moja smaki 🙂
Zwykła Matka
12 października, 2018Kiedyś zrobiłam takie nadziewane kaszą i wyszły całkiem smacznie! Były bardzo syte 🙂
Aneta Kowalska
13 października, 2018muszą być pyszne
Paula Traub-Stanikowska
13 października, 2018Pysznie wygląda! Robiłam już pieczoną paprykę i pomidora, ale o jabłku nigdy nie pomyślałam 😉
Anonimowy
1 lutego, 2019Kiedyś uwielbiałam tak pieczone jabłka!
Dzisiaj je zrobię.
Narobiłaś mi smaka!!!
Pozdrawiam-)
Irena-Hooltaye w podróży