Do Świąt zostało już tylko kilka dni, a w domach bożonarodzeniowy klimat już nie tylko widać, ale również czuć! Dziś nasze mieszkanie wypełniło się zapachem pomarańczy, imbiru, goździków i cynamonu, a to wszystko za sprawą pysznych, korzennych ciasteczek, które wspólnie upiekliśmy.
W tym roku mamy znacznie więcej czasu na przygotowania do Świąt Bożego Narodzenia. I to nie dlatego, że Wigilia wypada w poniedziałek, ale dlatego, że Julcia dopadła ospa i dosłownie jesteśmy uziemieni w domu już drugi tydzień.
Nadmiar „wolnego” czasu sprzyja kuchennym inspiracjom i dziś wspólnie z Julciem przygotowaliśmy nowość – pachnące świętami ciasteczka korzenne. Piekliśmy je po raz pierwszy i wyszły naprawdę doskonałe, dlatego z przyjemnością podzielimy się przepisem.
Są proste w przygotowaniu, nie potrzeba do nich wielu składników i błyskawicznie znikają z talerza!
Do ciasteczek podałam aromatyczną herbatę, która już kilka dni temu stała się u nas hitem.
Świąteczne ciastka imbirowo-pomarańczowe
Składniki:
- szklanka mąki pszennej,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 3 łyżeczki imbiru w proszku,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 4 łyżki cukru,
- 1 cukier pomarańczowy (może być wanilinowy, migdałowy, a nawet zwykły),
- kostka masła (200 g),
- 3 łyżki miodu,
- jajko.
Przygotowanie:
W misce mieszamy składniki suche: mąkę, sodę oczyszczoną, cynamon i imbir. W drugiej misce ucieramy masło z cukrem, stopniowo dodając jajo i miód. Do powstałej masy dodajemy składniki suche,całość dokładnie mieszamy i ciasto odstawiamy na godzinę do lodówki.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładamy masę – niewielkie 3-4 cm „kleksy”. Ciasto jest klejące i nie tak łatwo odchodzi z łyżeczki, przez co trudno jest uformować równe kółeczka. Nie stanowi to jednak najmniejszego problemu, ponieważ w piekarniku masa rozpływa się i kółka tworzą się same 🙂 Ciastka pieczemy 9-10 minut. Kiedy przestygną dekorujemy je.
Ja najbardziej lubię same, bez lukru, czekolady i dodatków, natomiast Julcio lubi ozdabiać ciasteczka i dzięki niemu mamy również udekorowane.
Ciasteczka są kruche, w środku mięciutkie, aromatyczne i bardzo świąteczne!
Rozgrzewająca herbata pachnąca świętami
Taka świąteczna herbata to nie jest nowość. Nie trzeba do niej wymyślać żadnych specjalnych przepisów, ale podpowiem Wam, co warto dodać, aby zapachniała i smakowała zimą, Bożym Narodzeniem i rodzinną atmosferą!
Do świeżo zaparzonej herbaty dodaję:
- pokrojone w plasterki lub półksiężyce pomarańcze,
- plaster cytryny,
- goździki,
- anyż (tylko sobie – chłopaki za nim nie przepadają),
- odrobinę imbiru,
- odrobinę rumu (też tylko sobie;)),
- miód.
Miodem słodzimy taką herbatkę i jest pyszna. Trzeba jednak pamiętać, że miodu nie należy dodawać do gorącej herbaty, a lekko ciepłej, żeby nie stracił swoich cennych, zdrowotnych właściwości.
Dużo ciepła Kochani!
Kasia
Unknown
20 grudnia, 2018Pierniczki wyglądają zjawiskowo 😉
Magda
20 grudnia, 2018Mam nadzieję, że nie zjecie wszystkich ciasteczek i zdążę ich spróbować 😉
Roksana www.kopanina.pl
20 grudnia, 2018Zimowe herbaty uwielbiam 🙂
Anonimowy
20 grudnia, 2018Fantastyczny przepis! A jeszcze fajniejsze kubki! Aż chce się tylko pić! Trendy Mama
Karolina Kordyaczna
20 grudnia, 2018Wyglądają przepysznie 🙂 Kocham piec i dekorować pierniczki 😍😍😍
moniowiec
21 grudnia, 2018To jest idealne połączenie na zimny dzień jak dziś.
backup Ania
21 grudnia, 2018fajnie że jest stosunkowo mało cykru w tym wszystkim 🙂 Wydają sie pyszne 🙂
Natalia Majewska
21 grudnia, 2018aż mi zapachniało tymi casteczkami 😀
Olka
27 grudnia, 2018Ciasteczka ciasteczkami, ale herbata z przyprawami i pomarańczą to jest to 🙂
doublecheeseart
27 grudnia, 2018Super herbatka, zaraz idę ją sobie zrobić.
Masę na ciasteczka polecam nakładać gałkowanicą do lodów 🙂
Bookendorfina Izabela Pycio
29 grudnia, 2018Jak ja lubię takie dopieszczanie smakowe. 🙂
Agnieszka/Agumama
29 grudnia, 2018Szukam i lubię czytać nowe inspiracje na wypieki. Twój przepis mi pasuje i spróbuję, czy moim domownikom posmakują ciasteczka 🙂
Aneta Kowalska
30 grudnia, 2018Uwielbiamy takie ciastka
Szczęśliwa Siódemka
30 grudnia, 2018Prawdziwy smak i zapach Świąt! Bardzo inspirujący przepis 🙂
radosnaszkola
24 maja, 2020Herbatka wygląda bardzo dobrze. Pozdrawiam serdecznie!