Please enter an Access Token

Ciasteczka imbirowo-pomarańczowe z rozgrzewającą herbatą!

Do Świąt zostało już tylko kilka dni, a w domach bożonarodzeniowy klimat już nie tylko widać, ale również czuć! Dziś nasze mieszkanie wypełniło się zapachem pomarańczy, imbiru, goździków i cynamonu, a to wszystko za sprawą pysznych, korzennych ciasteczek, które wspólnie upiekliśmy.
W tym roku mamy znacznie więcej czasu na przygotowania do Świąt Bożego Narodzenia. I to nie dlatego, że Wigilia wypada w poniedziałek, ale dlatego, że Julcia dopadła ospa i dosłownie jesteśmy uziemieni w domu już drugi tydzień.
Nadmiar „wolnego” czasu sprzyja kuchennym inspiracjom i dziś wspólnie z Julciem przygotowaliśmy nowość – pachnące świętami ciasteczka korzenne. Piekliśmy je po raz pierwszy i wyszły naprawdę doskonałe, dlatego z przyjemnością podzielimy się przepisem.
Są proste w przygotowaniu, nie potrzeba do nich wielu składników i błyskawicznie znikają z talerza!
Do ciasteczek podałam aromatyczną herbatę, która już kilka dni temu stała się u nas hitem.
Pinit

Świąteczne ciastka imbirowo-pomarańczowe

Składniki:

  • szklanka mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 3 łyżeczki imbiru w proszku,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 4 łyżki cukru,
  • 1 cukier pomarańczowy (może być wanilinowy, migdałowy, a nawet zwykły),
  • kostka masła (200 g),
  • 3 łyżki miodu,
  • jajko.
Przygotowanie:
W misce mieszamy składniki suche: mąkę, sodę oczyszczoną, cynamon i imbir. W drugiej misce ucieramy masło z cukrem, stopniowo dodając jajo i miód. Do powstałej masy dodajemy składniki suche,całość dokładnie mieszamy i ciasto odstawiamy na godzinę do lodówki.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładamy masę – niewielkie  3-4 cm „kleksy”. Ciasto jest klejące i nie tak łatwo odchodzi z łyżeczki, przez co trudno jest uformować równe kółeczka. Nie stanowi to jednak najmniejszego problemu, ponieważ w piekarniku masa rozpływa się i kółka tworzą się same 🙂 Ciastka pieczemy 9-10 minut. Kiedy przestygną dekorujemy je.
Ja najbardziej lubię same, bez lukru, czekolady i dodatków, natomiast Julcio lubi ozdabiać ciasteczka i dzięki niemu mamy również udekorowane.
Ciasteczka są kruche, w środku mięciutkie, aromatyczne i bardzo świąteczne!
Pinit
Pinit
Pinit
Pinit

Rozgrzewająca herbata pachnąca świętami

Taka świąteczna herbata to nie jest nowość. Nie trzeba do niej wymyślać żadnych specjalnych przepisów, ale podpowiem Wam, co warto dodać, aby zapachniała i smakowała zimą, Bożym Narodzeniem i rodzinną atmosferą!
Do świeżo zaparzonej herbaty dodaję:
  • pokrojone w plasterki lub półksiężyce pomarańcze,
  • plaster cytryny,
  • goździki,
  • anyż (tylko sobie – chłopaki za nim nie przepadają),
  • odrobinę imbiru,
  • odrobinę rumu (też tylko sobie;)),
  • miód.
Miodem słodzimy taką herbatkę i jest pyszna. Trzeba jednak pamiętać, że miodu nie należy dodawać do gorącej herbaty, a lekko ciepłej, żeby nie stracił swoich cennych, zdrowotnych właściwości.
Pinit
Pinit
Dużo ciepła Kochani!
Kasia
signature

Subskrybuj, aby nie przegapić żadnego wpisu

Podaj swój adres email i bądź na bieżąco z nowościami na blogu :)

A ty co o tym myślisz?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • Unknown
    20 grudnia, 2018

    Pierniczki wyglądają zjawiskowo 😉

  • Magda
    20 grudnia, 2018

    Mam nadzieję, że nie zjecie wszystkich ciasteczek i zdążę ich spróbować 😉

  • Roksana www.kopanina.pl
    20 grudnia, 2018

    Zimowe herbaty uwielbiam 🙂

  • Anonimowy
    20 grudnia, 2018

    Fantastyczny przepis! A jeszcze fajniejsze kubki! Aż chce się tylko pić! Trendy Mama

  • Karolina Kordyaczna
    20 grudnia, 2018

    Wyglądają przepysznie 🙂 Kocham piec i dekorować pierniczki 😍😍😍

  • moniowiec
    21 grudnia, 2018

    To jest idealne połączenie na zimny dzień jak dziś.

  • backup Ania
    21 grudnia, 2018

    fajnie że jest stosunkowo mało cykru w tym wszystkim 🙂 Wydają sie pyszne 🙂

  • Natalia Majewska
    21 grudnia, 2018

    aż mi zapachniało tymi casteczkami 😀

  • Olka
    27 grudnia, 2018

    Ciasteczka ciasteczkami, ale herbata z przyprawami i pomarańczą to jest to 🙂

  • doublecheeseart
    27 grudnia, 2018

    Super herbatka, zaraz idę ją sobie zrobić.
    Masę na ciasteczka polecam nakładać gałkowanicą do lodów 🙂

  • Bookendorfina Izabela Pycio
    29 grudnia, 2018

    Jak ja lubię takie dopieszczanie smakowe. 🙂

  • Agnieszka/Agumama
    29 grudnia, 2018

    Szukam i lubię czytać nowe inspiracje na wypieki. Twój przepis mi pasuje i spróbuję, czy moim domownikom posmakują ciasteczka 🙂

  • Aneta Kowalska
    30 grudnia, 2018

    Uwielbiamy takie ciastka

  • Szczęśliwa Siódemka
    30 grudnia, 2018

    Prawdziwy smak i zapach Świąt! Bardzo inspirujący przepis 🙂

  • radosnaszkola
    24 maja, 2020

    Herbatka wygląda bardzo dobrze. Pozdrawiam serdecznie!

Poprzedni
Świąteczna sypialnia w naszym mieszkaniu
Ciasteczka imbirowo-pomarańczowe z rozgrzewającą herbatą!