Jesień to nie tylko czas spadających liści, ludzików z kasztanów i żołędzi czy Halloween, ale to też czas przetworów na zimę. To właśnie o tej porze roku nasze domowe spiżarnie zapełniają się słoikami pełnymi dżemów, kompotów, soków, marynat, ulubionych warzyw i owoców.
U nas nie jest inaczej. W tym roku najwięcej przetworów mamy z malin. Zrobiłam syropy, musy, dżemy i konfitury, które doskonale smakują z naleśnikami. W naszej mini spiżarni jest też kompot truskawkowy, cytrynowo-korzenny syrop do herbaty, dyniowe puree, ogórki kwaszone w wykonaniu mojej mamy, marynowane grzybki oraz czosnek. I to z pewnością nie jest koniec tegorocznych zapasów na zimę.
Do przygotowywania syropów, konfitur i marynat zawsze staram się angażować Julka. Zazwyczaj ucieka mi z kuchni po jakiś 20-30 minutach, ale za każdym razem wyniesie z tego naszego wspólnego wekowania nową wiedzę i doświadczenie. Nie mam wątpliwość, że warto angażować dzieci do przygotowywania przetworów, a powodów jest przynajmniej kilka. Takie wspólne gotowania sprawia, że dzieci wiedzą:
- jak można przygotować się do zimy (to bardzo fajny temat do rozmów),
- które warzywa i owoce można zamknąć w słoiku i spożywać w innej formie oraz po sezonie,
- jak powstają soki, dżemy czy konfitury,
- jak powstają niektóre domowe lekarstwa (np. syrop z cebuli, syrop z mniszka, syrop z malin, czosnek marynowany).
Bardzo fajnym wstępem do przygotowywania takich jesienno-zimowych słoików są zabawy i zadania z wykorzystaniem kart pracy. Dzieci samodzielnie mogą wybrać owoce i warzywa, które znajdą się w butelkach i słoikach, a także samodzielnie uzupełnią regał w swojej spiżarni 🙂
Przygotowałam dla Was cztery plansze, na których znajdziecie:
Pusty regał w spiżarni (KLIK)– dzieci mogą samodzielnie uzupełnić regał w spiżarni rysując na nim własne słoiki, butelki, przetwory, warzywa i owoce lub wklejając obrazki z przetworami.
Regał z pustymi słoikami (KLIK) – tu już jest regał wypełniony czterema rodzajami słoików. Dziecko może każdy słoik wypełnić dowolnymi owocami, warzywami, ziołami, przyprawami.
Regał z przetworami (KLIK) – na tym obrazku znajduje się spiżarnia wypełniona słoikami z dżemami, sokami, owocami, kompotami, ogórkami, grzybami, sałatkami warzywnymi. Są też miejsca na wypełnienie regałów własnymi rysunkami.
Przetwory (KLIK)– tu znajdziecie najróżniejsze przetwory w słoikach i butelkach do wydrukowania, wycięcia i powklejania do zeszytu, na regał z karty 1, na kartki bloku itp.
Karty możecie pobrać klikając jedną z powyższych nazw obrazka, wydrukować i rozdać dzieciom!
Zachęcam Was do odwiedzenia również tego wpisu:
Zielnik, czyli jak samodzielnie stworzyć dziennik roślin!
A ty co o tym myślisz?