Jabłka w karmelu to typowo jesienny deser. W Polsce nie są one jeszcze tak popularne, jak w Stanach Zjednoczonych, ale coraz częściej goszczą również na naszych stołach. Są banalnie proste w przygotowaniu i uwierzcie mi, uwielbiają je nie tylko dzieci!
Jabłka a w karmelu świetnie prezentują się na jesiennym stole, na imprezach halloween’owych, na przyjęciach dla dzieci i dla dorosłych, a przede wszytskim fantastycznie smakują!
Jak zrobić jabłka w karmelu
Potrzebne składniki:
- nieduże jabłka (najlepiej kwaśne),
- 500 g cukru,
- 200 ml wody,
- opcjonalnie czerwony barwnik spożywczy,
- potłuczone orzechy, pistacje, migdały lub dowolne posypki,
- drewniane patyczki.
Wykonanie:
Jabłka dokładnie myjemy, osuszamy i wbijamy w nie drewniane patyki. Do niewielkiego garnuszka wlewamy wodę, dodajemy cukier i odrobinę czerwonego barwnika spożywczego (opcjonalnie). Masę gotujemy na wolnym ogniu do momentu aż będzie gęsta. Każde jabłko osobno zanurzamy w gotowym karmelu, a nastepnie obtaczamy je w potłuczonych orzechach czy cukrowych posypkach i odstawiamy do przestygnięcia. Gotowe!
Zachęcam Was do odwiedzenia również tego wpisu:
Pieczone jabłka z miodem, żurawiną i cynamonem
A ty co o tym myślisz?