Please enter an Access Token

Jabłka w karmelu – pyszny jesienny deser

 

Jabłka w karmelu to typowo jesienny deser. W Polsce nie są one jeszcze tak popularne, jak w Stanach Zjednoczonych, ale coraz częściej goszczą również na naszych stołach. Są banalnie proste w przygotowaniu i uwierzcie mi, uwielbiają je nie tylko dzieci!

Jabłka a w karmelu świetnie prezentują się na jesiennym stole, na imprezach halloween’owych, na przyjęciach dla dzieci i dla dorosłych, a przede wszytskim fantastycznie smakują!

Jak zrobić jabłka w karmelu

Potrzebne składniki:

  • nieduże jabłka (najlepiej kwaśne),
  • 500 g cukru,
  • 200 ml wody,
  • opcjonalnie czerwony barwnik spożywczy,
  • potłuczone orzechy, pistacje, migdały lub dowolne posypki,
  • drewniane patyczki.

Wykonanie:

Jabłka dokładnie myjemy, osuszamy i wbijamy w nie drewniane patyki. Do niewielkiego garnuszka wlewamy wodę, dodajemy cukier i odrobinę czerwonego barwnika spożywczego (opcjonalnie). Masę gotujemy na wolnym ogniu do momentu aż będzie gęsta. Każde jabłko osobno zanurzamy w gotowym karmelu, a nastepnie obtaczamy je w potłuczonych orzechach czy cukrowych posypkach i odstawiamy do przestygnięcia. Gotowe!

Pinitjabłka w karmelu jabłka w karmelu jabłka w karmelu jabłka w karmelu jabłka w karmelu

Zachęcam Was do odwiedzenia również tego wpisu:

Pieczone jabłka z miodem, żurawiną i cynamonem

Kasia
signature

Subskrybuj, aby nie przegapić żadnego wpisu

Podaj swój adres email i bądź na bieżąco z nowościami na blogu :)

A ty co o tym myślisz?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Brak Komentarzy.

Poprzedni
Muślinowe ponczo – idealne nie tylko na lato!
Jabłka w karmelu – pyszny jesienny deser