Please enter an Access Token

Specyfika diety wegańskiej

Fundamentalnym wyznacznikiem diety wegańskiej jest eliminacja produktów pochodzenia zwierzęcego, czyli żywienie wyłącznie artykułami roślinnymi. Naukowcy, skupiający się na prozdrowotnym charakterze weganizmu, preferują nazwę dieta roślinna, jako iż sformułowanie to przez swój neutralny charakter akcentuje wyłącznie zdrowotny aspekt tego sposobu żywienia, bez budzenia wątpliwości odnośnie kwestii etycznych (dotyczących praw zwierząt). Wokół diety wegańskiej powstało wiele mitów, gdzie zwolenników roślinnego sposobu żywienia przedstawia się jako konsumentów dań skomponowanych z wyłącznie warzyw i owoców, podczas gdy w rzeczywistości istnieje cały wachlarz smacznych produktów roślinnych, które po mistrzowsku imitują smak pasztetu, jogurtu, kotletów czy sera.

Sery wegańskie

Arkana Smaku w dziale sprzedaży produktów roślinnych proponują zamienniki różnych rodzajów sera. Wśród wegańskich propozycji należy wspomnieć o:

  • roślinnych plastrach sera z chilli – dla miłośników ostrych rozwiązań;
  • wiórkach wegańskiego sera tartego, niezbędnych przy wykonywaniu domowej pizzy wegańskiej;
  • roślinnym serze białym w kostce – dla tych, którzy nie wyobrażają sobie sobotnich śniadań bez twarożku z rzodkiewką i szczypiorkiem.

W wegańskim zaułku serów znajdziemy również roślinną wersję cheddara (twardego sera o orzechowym posmaku) czy odpowiednik mozzarelli będący motywem przewodnim sałatki caprese.

Desery wegańskie

Do spożywczych zasobów https://arkanasmaku.pl/ należą też roślinne wersje cymesów. Wegańskie słodkości obfitują w jogurty o rozmaitych smakach i różnych rodzajach, warto tu wspomnieć o:

  • owsianym deserze mango-marakuja (dla fanów egzotyki);
  • deserze kokosowo-truskawkowym;
  • kokosowych jogurtach naturalnych mogących stanowić bazę pod bardziej czasochłonne słodkości, takie jak lekki sernik na zimno (oczywiście w wersji wege).

Pasztety wegańskie

Ciekawym dodatkiem do kanapek dedykowanych weganom są pasztety, których sztandarowym składnikiem są rośliny strączkowe: soczewica, ciecierzyca. Smarowidła te występują w wielu smakach, poczynając od fantazyjnego pasztetu ze śliwką, a kończąc na pasztecie pomidorowym i koperkowym, które sprawdzą się w przypadku entuzjastów klasyki.

Produkty bezmięsne VEGAN

Jako składowa kanapek fenomenalnie sprawdzi się roślinna wersja wędliny – strona https://arkanasmaku.pl/pl/navigation/strefa-weganska-4314 oferuje następujące odpowiedniki wędlin:

  • bezmięsne kiełbaski wiejskie – o nęcącym aromacie cebuli i czosnku – wyborna propozycja wkładki do wegebigosu;
  • roślinne salami, które nadzwyczajnie wzbogaci smak każdej zapiekanki;
  • wegeboczek – nieoceniony przy roślinnej jajecznicy skomponowanej z zamienników jajek;
  • wegańskie pepperoni dla tych, którzy nie chcą rezygnować z włoskich akcentów w swej kuchni;
  • roślinna kaszanka – produkt dla koneserów staropolskich smaków;
  • wegecarpaccio – wykwintny składnik przystawek.

Zamienniki jajek i zamienniki mięsa

Ponadto Arkana Smaku są w stanie dostarczyć weganom kulinarne substytuty jajek oraz mięsa, gdzie do wyboru mamy wiktuały będące odpowiednikami kurczaka, ryb, kebaba, gyrosa, klopsików szwedzkich czy pasztetowej.

Kasia
signature

Subskrybuj, aby nie przegapić żadnego wpisu

Podaj swój adres email i bądź na bieżąco z nowościami na blogu :)

A ty co o tym myślisz?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Brak Komentarzy.

Poprzedni
Fenomen klocków Lego
Specyfika diety wegańskiej