Odkąd zaczął się sezon na truskawki, Crumble stało się naszym ulubionym deserem. Poza tym, że owoce zapiekane pod kruszonką smakują wyśmienicie, to jeszcze przygotowuje się je w kilkanaście minut! Dla mnie Crumble jest najlepsze na ciepło, za to Julcio zajada się nim już po schłodzeniu.
Zaraz po truskawkach kupiliśmy jagody i je również zapiekliśmy pod kruszonką – wyszły równie pyszne 🙂
Za każdym razem kiedy mamy ochotę na coś słodkiego, łączymy owoce z kilkoma składnikami i w niecałe pół godziny mamy najlepszy pod słońcem, rozpływający się w ustach deser 🙂
Koniecznie wypróbujcie naszego przepisu!
Crumble, czyli owoce pod kruszonką
Składniki:
- Owoce sezonowe – u nas są to truskawki i jagody,
- Cukier waniliowy,
- Mąka – pół szklanki,
- Zimne masło – pół kostki,
- Cukier – 1/3 szklanki.
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania kruszonki. W niewielkim naczyniu łączymy masło, mąkę i cukier, a następnie rękami wyrabiamy kruche ciasto.
Na dnia naczynia żaroodpornego umieszczamy owoce, posypujemy je cukrem waniliowym, a następnie przykrywamy kruszonką.
Wstawiamy do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy około 30 minut – do czasu aż kruszonka się zarumieni. Podczas pieczenia zauważycie, jak gotujące się owoce przebijają się przez ciasto.
Crumble można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Ja sama ogromnie polecam tę pierwszą wersję 🙂
Crumble truskawkowe
Crumble jagodowe
Smacznego!
Kasia
bozena jedral
25 maja, 2018Moja przyjaciółka robi takie ciasto.
moniowiec
25 maja, 2018Od czasów pobytu w UK i apple crumble uwielbiam takie pieczone owoce.
Aneta
26 maja, 2018Pyszności 🙂 Z przyjemnością bym zjadła i to z każdym rodzajem owoców. Prezentują się obłędnie smakowicie. 🙂
Asertywna Mama pl
26 maja, 2018uwielbiam <3 pierwszy raz chyba jadłam w wersji z truskawkami, a potem zakochałam się w opcji śliwkowej. niebo w gębie 🙂
Świat Toli
26 maja, 2018To musi być przepyszne.
Agnieszka/Agumama
26 maja, 2018Wygląda wspaniale! Słyszałam o crumble, ale sama nigdy nie miałam przepisu i nie robiłam.
Ciekawe czy moim dzieciom posmakuje? 🙂
m.
26 maja, 2018Lubimy, tak lubimy! Crumble – pyszne i proste! Chyba mój ulubiony rodzaj owoców to malina, choć jagoda też super 🙂
Bookendorfina Izabela Pycio
27 maja, 2018Pyszności, tylko dostęp do owoców i działać w kuchni. 🙂
Blog Mama
27 maja, 2018Coś dla mnie. Ja jedząc cisto z kruszonką zazwyczaj najpierw objadałam kruszonkę a teraz to świetne połączenie owoców z kruszonką. Muszę spróbować. Chyba wpadnę do Ciebie na kawę, bo sama jestem trochę za leniwa żeby zrobić.;-)
Natalia Róża Świat Tomskiego
27 maja, 2018To jest pychota. Ja uwielbiam! I jak mało pracy przy tym jest,co nie? ☺️
Mynio
27 maja, 2018Niezwykle prosty szybki sposób na łakocie z wykorzystaniem owoców. Ileż to razy zostaje jakaś garstka, która mogłaby się zmarnować.
Etteb
5 czerwca, 2018Tak naprawde tooo jeszcze nie robilam _____ ale czas sprobowac 🙂 TAK ! Dziekuje za przepis
oliwek76
3 września, 2018To zdecydowanie mój ulubiony deser 🙂 Tym bardziej, że jest naprawdę prosty w przygotowaniu,można wykorzystać dowolne owoce i jest efektowny 🙂
Ja Zwykła Matkaa Klaudia
8 października, 2018Uwielbiam takie desery. Proste, szybkie i nieskomplikowane. Po co sobie utrudniać życie, jak są takie pyszności.